14 mei 2022

Reportage: Winnaar “De beste terrine van België”

In maart 2022 organiseerde Culibel voor het eerst de wedstrijd “De beste terrine van België”. Uit alle inzendingen gingen er 4 kandidaten door naar de finale. De chefs moesten aan de slag met volgende producten: Belgisch witloof, grijze Noordzeegarnalen, Mechelse koekoek met een paring van een bier van Belgische brouwerij naar keuze verwerkt in het gerecht. Het niveau van de terrines was erg hoog, maar uit alle finalisten kwam Frederic de Mets (Restaurant Hemelhof – Kortrijk) als winnaar uit de bus.


We konden een leuke babbel maken met Frederic en vuurde volgende vragen op hem af.

Waarom deed je mee aan de wedstrijd ?
Tijdens de volle corona periode zagen we deze oproep verschijnen, we keken naar elkaar (zoon en vader) en schreven ons in. De producten spraken ons aan en leunt aan bij onze stijl van koken (terroirkeuken) en we wilden onze zaak nog een extra boost geven. We hebben veel getest, geproefd, zelfs de nacht voor de finale.

Mijn specialiteit?
Onze specialiteiten zijn o.a. kalfszwezeriken en côte à l’os.

Wat zijn de regionale producten?
We hebben zoals overal in België leuke streekproducten en gerechten, neem bvb de Kalle taart, een taart op basis van appel- en abrikozen met luchtige koek, besprenkeld met een scheutje Calvados en amandelschilfers. De naam van de taart verwijst naar Kalle, de vrouwelijke wederhelft van Manten. Manten en Kalle zijn de klokkenluiders van het Kortrijkse Belfort. Een ander typisch gerecht van de streek is Kortrijkse bil, De basis is kalfsfilet die word gepekeld & gekookt (het is ontstaan in de 19 de eeuw) daarbij serveren we schorseneren en (natuur)aardappelen.

Culinaire obsessie?
Verder gaan met de familiezaak en blijven evolueren zonder veel poes pas, gewoon een lekker potje koken, lekkere smaakvolle gerechten zonder veel tierlantijntjes, mensen gelukkig maken.

Waar ga je graag eten ?
Ik heb verschillende adressen waar ik graag kom, maar 1 van mijn favorieten is de Griffoen in Blankenberge, waar ik enorm kan genieten van een plateau fruits de mer of zeetong meunière, daar mogen ze mij altijd wakker voor maken.

Grote droom?
Gewoon gezond blijven en doen wat ik graag doe.

Wat doe je graag naar de service?
Diepzeeduiken, iets drinken met vrienden of genieten van een goed glas wijn.

Secret spot ?
Bohan sur Semois, heerlijk om te ontspannen, water & natuur wat moet een mens meer hebben.


Chef Frederic de Mets Restaurant Hemelhof – Kortrijk
Foto’s en interview: Alain Blancquaert 

Reageren

Your email address will not be published.